Maculadegeneratie
Wat is het?
Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij de gezondheid van het centrale deel van het netvlies – de macula- meestal geleidelijk verslechterd. Ook is er een variant van macula degeneratie waardoor de gezondheid van het netvlies plotseling (binnen een aantal weken) verslechterd. De macula is verantwoordelijk voor het scherpe, centrale zicht dat nodig is voor lezen, gezichten herkennen en autorijden. Bij maculadegeneratie functioneren de lichtgevoelige cellen in dit gebied minder goed, waardoor het zicht in het midden van het beeld wazig of vervormd wordt.
Er zijn 2 twee varianten: de zgn. “droge” en de “natte” variant. De droge vorm komt het meest voor en verloopt langzaam. De natte vorm is zeldzamer, maar kan snel ernstige schade aan het zicht veroorzaken. Deze laatste vorm ontstaat door abnormale bloedvaatjes die onder het netvlies lekken.
Symptomen
Maculadegeneratie begint meestal met subtiele veranderingen in het centrale zicht. Naarmate de aandoening vordert, kunnen de klachten toenemen. Mogelijke symptomen zijn:
- Wazig zicht in het midden van het beeld
- Moeite met lezen of gezichten herkennen
- Vervorming van lijnen of vormen (rechte lijnen lijken krom)
- Verminderd kleur- of contrastzien
- Centrale donkere of grijze vlek in het zicht
De klachten ontstaan geleidelijk bij de droge vorm, maar kunnen plots verergeren bij de natte variant. Tijdige herkenning en behandeling kunnen verdere achteruitgang beperken.


Wat kunnen wij doen?
Bij Eloc bieden wij oogheelkundig onderzoek aan voor mensen met (het vermoeden van) maculadegeneratie. Op verwijzing van de huisarts beoordelen wij de gezondheid van de macula met moderne beeldvormingstechnieken. Daarbij kijken we ook naar leefstijl- en risicofactoren zoals leeftijd, roken en voeding.
Het onderzoek bestaat uit:
- OCT-scan van de macula (netvliesstructuur)
- Visusmeting en Amsler-rooster test (detectie van vervorming)
- Analyse van risicofactoren en familieanam
Afspraak inplannen
Vraag eerst een verwijzing aan uw huisarts voordat uw een afspraak maakt. Het spreekuur is uitsluitend op afspraak. Als u een verwijzing heeft vanuit uw huisarts kunt u 24 uur per dag via onze website een afspraak maken.
Contact
Als u een verwijzing heeft vanuit uw huisarts dan kunt u telefonisch (050-2061044) een afspraak maken op maandag, dinsdag en woensdag tussen 09.30 -11.00 uur en 13.00 -15.30 uur.
U kunt ook een e-mail sturen om een afspraak in te plannen.