Glaucoom
Wat is het?
Glaucoom is een chronische oogaandoening waarbij de oogzenuw meestal langzaam beschadigd raakt. Deze schade ontstaat meestal door een verhoogde oogdruk, maar glaucoom kan ook optreden bij een normale oogdruk. Het probleem is dat glaucoom zich vaak sluipend ontwikkelt, zonder directe klachten. Daardoor wordt het soms pas ontdekt als er al onherstelbare schade aan het gezichtsveld is ontstaan. Tevens komt het in bepaalde families vaker voor.
De oogzenuw stuurt beelden van het oog naar de hersenen. Bij beschadiging valt een deel van het gezichtsveld weg, meestal beginnend aan de randen. Hoe eerder glaucoom wordt opgespoord, hoe beter de schade beperkt kan worden.
Symptomen
In het beginstadium geeft glaucoom meestal geen klachten. Naarmate de schade toeneemt, kunnen subtiele of merkbare veranderingen optreden. Klachten die kunnen passen bij glaucoom zijn:
- Verminderd gezichtsveld aan de randen (kokerzien)
- Moeite met oriƫntatie in schemer of donker
- Problemen met autorijden of lezen bij weinig licht
- Verminderd contrast- of kleurenzien
Doordat deze klachten zich langzaam ontwikkelen, wordt glaucoom vaak pas ontdekt als er al schade is ontstaan. Vroege detectie via gericht onderzoek is daarom essentieel.


Wat kunnen wij doen?
Bij Eloc kunt u terecht voor oogheelkundig onderzoek door optometristen. Hierbij wordt gewerkt volgens de laatste wetenschappelijke richtlijnen en inzichten waarbij gebruikt gemaakt wordt van moderne diagnostische apparatuur. Het onderzoek bestaat onder andere uit:
- Meting van de oogdruk (intraoculaire druk).
- OCT-scan (optical coherence tomography) van o.a. de oogzenuw (papil) en het netvlies.
- Meting van de dikte van het hoornvlies.
- Gezichtsveldonderzoek (perimetrie).
- Analyse van risicofactoren, zoals leeftijd, hoornvliesdikte en familiaire voorgeschiedenis
De uitkomsten van het onderzoek worden met u besproken. Indien alles binnen de normale grenzen valt, adviseren we wanneer herhaling van het onderzoek gewenst is. Als er aanwijzingen zijn voor glaucoom of er is een verhoogd risico, zorgen wij voor passende vervolgzorg. Na elk onderzoek wordt gerapporteerd naar de huisarts.
Afspraak inplannen
Vraag eerst een verwijzing aan uw huisarts voordat uw een afspraak maakt. Het spreekuur is uitsluitend op afspraak. Als u een verwijzing heeft vanuit uw huisarts kunt u 24 uur per dag via onze website een afspraak maken.
Contact
Als u een verwijzing heeft vanuit uw huisarts dan kunt u telefonisch (050-2061044) een afspraak maken op maandag, dinsdag en woensdag: tussen 09.30 – 11.00 uur en 13.00 – 15.30 uur
U kunt ook een email sturen om een afspraak in te plannen.